Zapiekanka z kurczakiem w cieście francuskim
2 Piersi z kurczaka, 40 dag pieczarki, świeży tymianek, śmietana kwaśna, musztarda, sól, pieprz, ciasto francuskie, mąka, szklanka bulionu z kurczaka
***
Piersi z kurczaka podsmażamy na oliwie z dodatkiem łyżki masła, dodajemy pokrojone pieczarki,kilka liści tymianku, dodajemy łyżkę mąki i smażymy, podlewamy bulionem, dodajemy dużą łyżkę śmietany, 2 łyżki musztardy i dusimy ok 15 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy dociskając do brzegów, ciastem francuskim. Pieczemy 15 minut.
Marchewka z tymiankiem:
Kilka marchewek, tymianek, masło, sól i pieprz
***
Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy łyżkę masła, tymianek, przyprawy. Zalewamy wrzątkiem aby przykryć marchewkę, dodajemy 1 łyżeczkę masła i duśmy ok 15 minut
Groszek z sałatą
Opakowanie mrożonego groszku, sok z połowy cytryny, szklanka bulionu warzywnego, mąka, masło
***
Groszek wrzucamy na patelnię z łyżką masła, oprószamy łyżką mąki, dodajemy sok z cytryny, bulion i dusimy parę minut. Dodajemy mieszankę sałat, przyprawiamy i gotowe.
Świetne danie i przepiękne zdjęcia! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Jako wierna fanka ciasta francuskiego pozwoliłam sobie przypinować ten przepis do wypróbowania później w domu. Uwielbiam takie proste rzeczy... Podzielam też zdanie przedmówczyni - świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńspróbuj i daj znać:)
UsuńWow ! Jak smacznie i pięknie :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis !
OdpowiedzUsuńtak tak!:)
UsuńO rany jakie smakołyki:))
OdpowiedzUsuńSmakowicie wszystko wygląda. Smacznie i szybko też tak lubię:)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi apetytu! nie dość, że się pysznie ogląda to jeszcze pysznie się czyta! i jaka ładna Ciebie kuchareczka!!!
OdpowiedzUsuńwyglada ciekawie;)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda...mmm:) ..tylko ja nie jadam zwierząt;) hi hi:) więc wyobrażam sobie tą potrawę bezmięsną:)
OdpowiedzUsuń